BANANOWY VEGAN CHLEBEK 馃崒

BANANOWY VEGAN CHLEBEK 馃崒, czyli historia pewnego wolnego przedpo艂udnia. ...

6 months ago, comments: 15, votes: 98, reward: $5.19




BANANOWY VEGAN CHLEBEK 馃崒,
czyli historia pewnego wolnego przedpo艂udnia.

IMG_0264.jpg



Czego艣 tam nie wiesz, nad czym艣 si臋 zastanawiasz? Szukasz inspiracji?

Wejd藕 na polish czat (https://steem.chat/channel/polish) i od niechcenia rzu膰 pytankiem.
Zobaczysz co si臋 stanie.
Ja tak zrobi艂am wczoraj. Rzuci艂am lu藕nym, niezobowi膮zuj膮cym pytaniem:
"co zrobi膰 z nadwy偶k膮 banan贸w?"
-i ju偶 za sekundk臋 mia艂am inspiruj膮c膮 odpowied藕.

Sympatyczna i rzeczowa kole偶anka @bowess, podpowiedzia艂a mi kilka smakowitych pomys艂贸w.
Ju偶 pierwszy z nich by艂 trafiony.
馃崒 Chlebek bananowy - oto co mi od razu w duszy zagra艂o.



Co do banan贸w.
Jak powszechnie wiadomo, 艣wiat dzieli si臋 na dwie r贸wne cz臋艣ci 馃榿.
Na tych co oliwki uwielbiaj膮, i na takich co ich nienawidz膮. Na takich, dla kt贸rych sery ple艣niowe to przepyszny przysmak, i takich, kt贸rzy w ich towarzystwie dostaj膮 torsji.
Oraz na takich co lubi膮 banany piegowate, oraz takich, co jedz膮 wy艂膮cznie banany (prawie) zielone.

Jestem zdecydowanie w tej drugiej, bananowej grupie.
Banany, takie jak na fotce poni偶ej, to dla mnie banany w fazie ostatecznej, (zdatnej do u偶ycia). Dzie艅 p贸藕niej ju偶 si臋 (dla mnie) do smacznego zjedzenia nie nadaj膮. Zaczynaj膮 si臋 powoli kropkowa膰. A tego to ja nie lubi臋.
Poniewa偶 r贸wnolegle z m臋偶em nabyli艣my (drog膮 kupna) zbyt wiele bananowych ki艣ci, nale偶a艂o je jako艣 sensownie zagospodarowa膰, (p贸ki nie jest za p贸藕no 馃榿).

IMG_0194.jpeg



WEGA艃SKIE 呕YCIE:
Ca艂a moja rodzina od dawna je wy艂膮cznie wegetaria艅sko.
(Od dawna, czyli odk膮d m贸j m膮偶 sta艂 si臋 m臋偶em, a syn - synem. Taki terror, rozumiecie. Kto gotuje - ten ma w艂adz臋, hyhy.
Ale 藕le nie maj膮. Maj膮 bardzo dobrze.)

Osobi艣cie jestem jako艣 w p贸艂 drogi do weganizmu. Staram si臋 omija膰 wszelkie produkty odzwierz臋ce, g艂贸wnie z powod贸w etycznych, p贸藕niej zdrowotnych.
Ale te偶 nie uwa偶am si臋 za jakiego艣 mega wybitnego frika i vegan-nazi :)
Nie atakuj臋 mi臋so偶erc贸w, nie przywi膮zuj臋 si臋 do drzewa, nie pluj臋 ludziom do talerzy.
W moim domu nadal jeszcze bywaj膮 (chocia偶 sporadycznie), produkty takie jak krowie mleko, ser czy jaja (nigdy mi臋so).
Natomiast zdecydowanie, baz膮 mojej kuchni s膮 g艂贸wnie produkty ro艣linne.
Tamte si臋 zdarzaj膮, ale coraz mniej i coraz rzadziej.

Zatem kiedy przychodzi mi gotowa膰 inspiruj膮c si臋 jakim艣 przepisem z kuchni tradycyjnej, zawsze staram si臋 go mo偶liwie "zweganizowa膰", czyli zawarte w recepturze produkty odzwierz臋ce, zast膮pi膰 innymi, ro艣linnymi.
Lub ca艂kowicie je pomin膮膰.

Przy cz臋艣ci potraw pomini臋cie jajka czy mas艂a bywa zaskakuj膮co niewyczuwalne i wtedy jest izi .
(Na marginesie - podobnie mo偶na zredukowa膰 do艣膰 znaczn膮 ilo艣膰 cukru w przepisach deserowych - a ciasta nadal wychodz膮 bardzo s艂odkie.)
Ale bywa te偶 tak, 偶e niekt贸re potrawy takiego dodatku absolutnie wymagaj膮, i wtedy trzeba nieco pog艂贸wkowa膰: czym i jak go zast膮pi膰.
Na wszystko s膮 sposoby.
Ale wracajmy do chlebka.



RECEPTURA:
Przepis, kt贸rym si臋 inspirowa艂am znalaz艂am na sprawdzonej (smakowo i jako艣ciowo) stronie: https://www.kwestiasmaku.com/.
Oto przepis na nasz bananowy chlebek.

Nabywszy inspiracj臋 - uda艂am si臋 ochoczym krokiem do kuchni 馃榿.

Zatem, wed艂ug oryginalnej receptury, do wykonania bananowego ciasta, potrzebne b臋d膮, uwaga:

-4 banany (u mnie by艂o 5)
-2 i 1/2 szklanki m膮ki pszennej (u mnie oko艂o 1 szklanka m膮ki graham, 1 szklanka m膮ki pszennej i p贸艂 szklanki m膮ki 偶ytniej)
-200 g mas艂a (u mnie 3 kopiaste 艂y偶ki mas艂a orzechowego)
-4 jajka (pomin臋艂am, wsypa艂am 2 艂y偶ki sproszkowanego siemienia lnianego)
-1 szklanka cukru (u mnie 1/2 szklanki stevii i troch臋 syropu klonowego)
-2 i 1/2 艂y偶eczki proszku do pieczenia
-1 艂y偶eczka sody oczyszczonej
-1 szklanka wi贸rk贸w kokosowych
-1 szklanka posiekanych orzech贸w
-przyprawy (u mnie s贸l, cynamon, imbir, kurkuma)




Pierwsze rozczarowanie: olej kokosowy, kt贸rym mia艂am nadziej臋 si臋 poratowa膰 (zast臋puj膮c mas艂o), okaza艂 si臋 by膰 na wyczerpaniu.
Co robi Rozku nie maj膮c tego co potrzebuje?
Kombinuje.
Nie ma mas艂a, nie ma kokosowego oleju, zatem elementem, kt贸ry postanowi艂am u偶y膰 jako t艂uszcz, sta艂o si臋 mas艂o orzechowe (o znakomitym sk艂adzie - lepszego nie znajdziecie; fotka poni偶ej).



------------------------------------------------------------------------------------

Kolejnym problemem by艂 brak odpowiedniej dla ciasta foremki (gdzie艣 by艂a, ale kto艣 przykry艂 ogonem). Gdy wypiekam chleby - zazwyczaj formu艂uj臋 bochenek r臋cznie, nie u偶ywam formy, a jednak czasem by si臋 przyda艂a. Zdecydowa艂am si臋 na u偶ycie naczynia 偶aroodpornego. Ze szk艂a! A co!

Natomiast problemem numer trzy, czyli brakiem jajka nie przej臋艂am si臋 zupe艂nie.
W ko艅cu przecie偶 to ciasto bananowe! A banan jest jednym z tych polecanych substytut贸w, kt贸re znakomicie zast臋puj膮 jajko, nawet w wypiekach, w kt贸rych dodatek zmia偶d偶onego banana jest zalecany jedynie jako substancja klej膮ca, a nie smakowa.
A tu mamy w przepisie a偶 4 banany! Mimo wszystko, do masy wsypa艂am jeszcze 2,3 艂y偶ki zmielonego siemienia lnianego, kt贸rym tak偶e mo偶emy zast臋powa膰 jajo (emulguje i stabilizuje ciasto).
Poza tym ma znakomite warto艣ci. Siemi臋 lniane nigdy nie zaszkodzi.
(O pozosta艂ych sposobach na zast膮pienie jajka, mo偶ecie poczyta膰 na stronach, kt贸re podlinkuj臋 na samym dole mojego tekstu.)



Zatem tak si臋 przedstawiaj膮 zebrane przez mnie napr臋dce produkty:

IMG_0188.jpeg



Co robimy z tym dobrodziejstwem?
Najsampierw:) 艂膮czymy ze sob膮 sk艂adniki mokre, nast臋pnie dosypujemy sk艂adniki suche, na koniec wsypujemy orzechy i wi贸ry.
Proszzzz, oto moja foto-relacja:



Zaczynamy od posiekania orzech贸w:












Cukier (stevie) zalewam odrobin膮 mleka migda艂owego i wrzucam banany, rozgniatam.
Nast臋pnie dosypuj臋 zestaw m臋k m膮k.





(Podczas procesu wyrabiania chlebka, od czasu do czasu, wycieramy obryzgany do nieprzytomno艣ci blat (i wszystko wok贸艂), gdy偶/poniewa偶 u偶yli艣my zbyt niskiego naczynia i wiadomo.)

Teraz jest najs.
Nie martwimy si臋 tym wcale, i mikserujemy dalej.



Dosypujemy orzechy i kokosowe wi贸ry:



----------------------------------------------------------------------

Tak si臋 prezentuje ciasto w piekarniku:

IMG_0255.jpg




A tak po wyj臋ciu z pieca:
(CZY WY TO WIDZICIE?!? 呕E TEN CHLEBEK SI臉 U艢MIECHA?!? )

IMG_0212.jpeg




Oto stan ko艅cowy, czyli kroimy gagatka:

IMG_0258.jpg



PODSUMOWANIE:
Chlebek okaza艂 si臋 by膰 przepyszny.
Jest orzechowo - piernikowy. Wilgotny i owocowy. Nie nachalnie s艂odki.
Pomimo nieobecno艣ci mas艂a, jajek i cukru - niczego mu nie brakuje !
Spokojnie mo偶na go u偶y膰 tak偶e w smakach wytrawnych i np.po艂o偶y膰 na nim kawa艂ek - wspomnianego wy偶ej - serka ple艣niowego.

M贸j syn zabra艂 dzi艣 sobie do szko艂y dwa kawa艂ki tego chleba, prze艂o偶one konfitur膮 z 偶urawiny.
Cokolwiek nie dodacie - b臋dzie dobrze.
Polecam serdecznie.
I chlebek i czat.



IMG_0263.jpg

Uk艂ony.



PS:
CZYM JESZCZE ZAST膭PI膯 JAJKO?
-http://www.jadlonomia.com/poradniki/weganskie-ciasto-jak-upiec-ciasto-bez/
-https://proveg.com/pl/blog/czym-zastapic-jajko/