PIECZONE BAKŁAŻANY CZYLI ZIELONA PRZEKĄSKA NA SZYBKO

PIECZONE BAKŁAŻANY CZYLI ZIELONA PRZEKĄSKA NA SZYBKO. ROASTED EGGPLANT, A GREEN SNACK. (the english version is below) FRUITS AND VEGGIES MONDAY ...

5 years ago, comments: 36, votes: 278, reward: $11.16



PIECZONE BAKŁAŻANY CZYLI ZIELONA PRZEKĄSKA NA SZYBKO.
ROASTED EGGPLANT, A GREEN SNACK.
(the english version is below)
FRUITS AND VEGGIES MONDAY

IMG_9178.jpg



Czy macie takie chwile w życiu, że coś byście zjedli, ale nie wiecie co?
Podchodzicie do lodówki, otwieracie lodówkę, zamykacie lodówkę?
Niee, jednak nie chcecie nic zimnego, w końcu zima jest (choć śniegu nie ma), chciałoby się coś ciepłego.
Ale żeby lekkie było.

U mnie, w moim rankingu preferencji, często mam ochotę na coś zielonego :D

Zielony kolor bardzo dobrze robi dla wzroku, zdrowia i samopoczucia psychicznego. Co prawda, pomyślałam początkowo o cukiniach, ale z powodu braku cukinii, mój wybór padł na.. bakłażana! 🍆

Pieczone bakłażany! Oto co dziś zrobimy.
Przy okazji dorzuciłam mu też do towarzystwa brokuła. 🥦
Na bogato!



BAKŁAŻAN:

Czym zaimponuje nam bakłażan?
Bakłażan to źródło potasu, wapnia, żelaza, magnezu i błonnika.
Dostarczy nam tez witamin i kwasu foliowego. Poza tym, bakłażan zapobiega chorobom układu krążenia, ma właściwości detoksykacyjne, obniża poziom cholesterolu i poprawia przemianę materii.
Jest niskokaloryczny i dzięki zawartemu w nim związkowi o nazwie "nasunina", ma działanie antyrakowe. Warto rozważyć.



SKŁADNIKI POTRAWY:

  • bakłażan
  • przyprawy:
    (co tam sobie chcecie :)
    u mnie: sól, pieprz, słodka papryka, curry, majeranek, oregano, czosnek, bazylia i płatki drożdżowe (opcjonalnie, ale warto je dodać, przydadzą potrawie ciekawego, serowego posmaku) u mnie te:
  • 5 łyżek oliwy
  • opcjonalnie: serek wegański u mnie ten:)
  • i sos pomidorowy do smaku i ozdoby :)



    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

    Jak przygotować tę lekką przekąskę?
    Jak - jak? W kilku zaledwie krokach!
    Wszystko tu jest banalne, ale chętnie i tak wyjaśnię.

Zatem:

  • bierzemy bakłażana i czule go myjemy

  • umytego bakłażana (oraz warzywka, które nam się akurat nawiną: u mnie jeszcze wspomniany wyżej brokuł), namaszczamy w omaście, czyli w mieszaninie oliwy z przyprawami

  • O! Omasta!
    Nasza marynata składa się z oliwy z olivek, soku z cytryny i przypraw (tych, co powyżej).
    Wszystko to mieszamy w wysokim naczyniu, wsypujemy pokrojone warzywa, delikatnie mieszamy, aby wszystkie dokładnie pokryły się oliwą, przyprawami i płatkami drożdżowymi.

  • zostawiamy zawartość naczynia na chwilę spokoju, udajemy się do swoich zadań; mała przerwa

IMG_9177.jpg

  • ok, czas na wysypanie warzyw na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia

  • otwieramy drzwi kuchenki, wyjmujemy z pieca ciekawskiego kotka




  • po usunięciu z piekarnika kotka, wkładamy tam elegancko rozsypane na blaszce warzywa:

IMG_9174.jpg

  • piekarnik nastawiamy na funkcje grilla, i nagrzewamy do około 200 °C

  • pieczemy około 7-10 minut, przewracamy warzywa na drugą stronę i zapiekamy dalej kolejne 7-10 minut

IMG_9039.jpeg

  • tuż przed wyjęciem warzyw z pieca (opcjonalnie), możemy posypać je żółtym, wegańskim serkiem (ale nie musimy i tak będzie pysznie)




UPIECZONE WARZYWA

..prezentują się następująco:

IMG_9175.jpg

Podajemy je z czym chcemy:
z przypieczoną bagietką, kopczykiem brązowego ryżu, same.
Koniecznie z winem 🍷.

Taka lekka przekąska, w sam raz na jeden ząbek.

IMG_9176.jpg

😋 SMACZNEGO!




IMG_9169.jpg


THE ENGLISH VERSION! WELCOME! 😋



ROASTED EGGPLANT, A GREEN SNACK

IMG_9178.jpg



Do you have such moments in your life that you want to eat something, but you don't know what?
Do you come to the fridge, open the fridge, close the fridge?
No, but you do not want anything cold, after all it is winter (although there is no snow), you would like something warm.
But make it light.

For me, in my preference ranking, I often want something green: D

The green color is very good for eyesight, health and mental well-being. Although I thought initially about zucchini, but because I just didn't have zucchini, my choice fell on ... eggplant! 🍆

Baked eggplants! Here's what we will do today.
By the way, I also brought I also added him broccoli :). 🥦
Rich!




EGGPLANT:

What impresses us about eggplant?

Eggplant is a source of potassium, calcium, iron, magnesium and fiber.
It will also provide us with vitamins and folic acid. In addition, eggplant prevents cardiovascular disease, has detoxifying properties, lowers cholesterol and improves metabolism. It is low in calories and thanks to its compound called "nasunina", it has anti-cancer effects. Worth considering.



INGREDIENTS:

  • eggplant
  • spices:
    (what do you want there :)
    for me: salt, pepper, sweet pepper, curry, marjoram, oregano, garlic, basil and Nutritional Yeast Flakes (optional, but it's worth adding, they will give you an interesting, cheese aftertaste) for me:
  • 5 tablespoons of oil
  • optional: vegan cream cheese this is my:)
  • and tomato sauce to taste and decorations :)



    PREPARATION:

    How to prepare this light snack?
    How - how? In just a few steps!
    Everything here is easy, but I will gladly explain it anyway.

Therefore:

  • we take the eggplant and wash it gently

  • washed eggplant (and veggies that we just wind up: I have the broccoli mentioned above), mix in marinade, mixture of olive oil and spices

  • ABOUT! marinade!
    Our marinade consists of olive oil, lemon juice and spices (those above).
    Mix all this in a high dish, pour in chopped vegetables, gently mix so that all are thoroughly covered with oil, spices and nutritional yeast flakes.

  • we leave the contents of the vessel for a moment of peace, we go about our activity; small break :)

IMG_9177.jpg

  • ok, time to spill the vegetables onto a baking tray, lined with baking paper

  • open the oven door, remove the curious cat from the stove :)




  • after removing the kitty from the oven, we put elegantly scattered :) on baking tray vegetables:

IMG_9174.jpg

  • set the oven to grill functions, and heat it to about 390 °F

  • bake for about 7-10 minutes, turn the vegetables over and bake another 7-10 minutes

IMG_9039.jpeg

  • just before removing (optional) we can sprinkle them with yellow vegan cheese (but we don't have to, be good anyway)




BAKED VEGETABLES

..look like this:

IMG_9175.jpg

We serve them with whatever we want:
with toasted baguette, a mound of brown rice, or just alone.
Necessary with wine 🍷.

Such a light snack, just in time for one little meal.

IMG_9176.jpg

😋 UMMM TASTY!




This article takes part in Lena's cooking contest.
FRUITS AND VEGGIES MONDAY!
@lenasveganliving - Thank You! :)



IMG_9169.jpg